Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorDemirel, Yağmuren_US
dc.contributor.authorYıldıran, Hilalen_US
dc.date.accessioned2019-06-20T12:09:38Z
dc.date.available2019-06-20T12:09:38Z
dc.date.issued2018en_US
dc.identifier.citationDemirel, Y., Yıldıran, H. (2018). İleri glikasyon son ürünleri ve böbrek hastalıkları. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 7(1), 210-217.en_US
dc.identifier.issn2146-9954
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12294/1495
dc.descriptionDemirel, Yağmur (Arel Author)en_US
dc.description.abstractİleri glikasyon son ürünleri (AGE) karbonhidratların karbonil grubu ve aminoasitlerin serbest amino gruplarının bir araya gelmesi ile maillard reaksiyonu sonucunda oluşan ürünlerdir. AGE oluşumu oldukça karmaşık bir süreçtir ve bu süreçte sadece karbonhidratlar ve amino asitler yer almamaktadır. Oksidatifstres ve karbonil stres gibi birçok faktör AGE oluşumunu tetiklemektedir. AGE oluşum süreci yavaş ilerler. AGE oluşum sürecinde dokuların protein yapısına zarar verir. AGE metabolizmasında böbreklerin yeri oldukça önemlidir. AGE’lerin serum seviyesini sabit tutulması ve vücuttan uzaklaştırılmasında böbrekler görev almaktadır. Böbrekte kaynaklanan herhangi bir bozukluk veya herhangi bir hasar AGE seviyelerinde artışa neden olmakta ve serum AGE seviyesindeki artışa bağlı olarak üremik komplikasyonlar görülebilmektedir. İlerleyen böbrek yetmezliğinde AGE seviyesi gittikçe artmakta ve böbrek fonksiyonlarının daha da azalmasına neden olarak kısır bir döngü oluşmaktadır. Diyaliz ve böbrek transplantasyonu ise serum AGE seviyelerini azaltan tedavilerdir.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherGümüşhane Üniversitesien_US
dc.relation.ispartofGümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectİleri Glikasyon Son Ürünlerien_US
dc.subjectBeslenmeen_US
dc.subjectBöbrek Hastalıklarıen_US
dc.titleİleri glikasyon son ürünleri ve böbrek hastalıklarıen_US
dc.typeotheren_US
dc.departmentSağlık Bilimleri Yüksekokulu, Beslenme ve Diyetetik Bölümüen_US
dc.identifier.volume7en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage210en_US
dc.identifier.endpage217en_US
dc.relation.publicationcategoryDiğeren_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster