Muş Yemeklerinin Beslenme Antropolojisi Bağlamında Değerlendirilmesi
Künye
Muslu, M., & Şensoy, F. (2020). Muş Yemeklerinin Beslenme Antropolojisi Bağlamında Değerlendirilmesi. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(UMS'20), 21-27.Özet
Bu çalışmanın amacı Muş ilinin coğrafi işaretli ve önemli geleneksel yemeklerinin beslenme
antropolojisi açısından değerlendirilmesidir. Muş Çorti Turşusu, Muş Çorti Aşı, Muş Köftesi,
Kaburga Dolması, Yumurtalı Kenger, Hazüt Dolması, Kırçikli Kelem Dolma, Cavbelek, Herse ve
Kırçik yemekleri besin gruplarına ayrılarak incelenmiştir. Bölge mutfağı hayvancılık nedeniyle et
ve süt ürünlerine dayanmaktadır. Tarımsal olarak en fazla üretilen buğday yemeklerin büyük
çoğunluğunda kullanılmaktadır. Bölgede yetişen lahana sebze yemeklerinin başında gelmektedir.
Özellikle kurutma ve salamura işlemleri sebzelerin kışa hazırlanması için kullanılmaktadır.
Yemeklerin yapılışı ve isimleri bölgedeki eski medeniyetlerden izler taşımaktadır.