TİRAJI YÜKSEK BEŞ ULUSAL GAZETEDE YER ALAN SAĞLIK VE BESLENME HABERLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Künye
MUSLU, M., ERSÜ, D. Ö., ERDOĞAN, B. N., & YANIK, M. (2020). TİRAJI YÜKSEK OLAN BEŞ ULUSAL GAZETENİN SAĞLIK VE BESLENME HABERLERİNİN İNCELENMESİ. Sağlık Bilimleri Dergisi, 29(3), 154-160.Özet
Bu çalışmada u lkemizde tirajı en yu ksek 5 ulusal gazetenin sag lık ve beslenme haberlerinin konu, kaynak, yayımlama tarihi ve içerik yo nu nden incelenmesi amaçlanmıştır.1 Aralık 2019-29 Şubat 2020 tarihleri arasındaki
do nemi kapsayan kesitsel bir çalışmadır. Toplam tirajı
bir milyona ulaşan beş ulusal basılı gazetenin 455 sayı
ve ekinde bulunan sag lık haberlerinin sayısı, kaynakları,
yayınlanma zamanı ve içerikleri açısından incelenmiştir.
Toplam 1448 haberin yaklaşık yarısını (%43.4)
“beslenme” haberleri oluşturmaktadır. Sag lık haberlerinin %52.3’u nu n kaynag ı hekimlerdir. Haberlerin %
36.3’u nu n ise kaynag ı bilinmemektedir. Beslenme ile
ilgili haberlerin %85’inin konusu “besinlerin sag lık u zerine etkileri” dir. Beslenme ile ilgili 628 haberin %
55.6’sının (n:349) kaynag ı bilinmemektedir. Kaynag ı
bilinen beslenme haberlerinin 171’inin hekim (%27.2),
89’unun diyetisyen (%14.2) tarafından yazıldıg ı, 6’sının
araştırma sonucu oldug u (%1) ve 13’u nu n (%2) ise dig er kaynaklardan elde edildig i bulunmuştur. Sag lık haberlerinin yaklaşık u çte birinin, beslenme haberlerinin
ise yarısından fazlasının kaynag ı bilinmemektedir. Kaynag ı bilinmeyen haberler toplumu yanlış yo nlendirerek
toplum sag lıg ı açısından risk oluşturmaktadır. Bu riskin
o nlenmesi için sag lık haberlerinin sag lık edito rleri tarafından mesleki etik ilkelere bag lı kalarak bilimsel kaynaklara veya uzmanlara danışılarak hazırlanması ve
kaynag ın haberde belirtilmesi gerekmektedir.