SAĞLIĞIN GELİŞTİRİLMESİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BESLENME İÇİNALTERNATİF BİR KAYNAK: YENİLEBİLİR BÖCEKLER
Künye
Muslu, M. (2020). Sağliğin geliştirilmesi ve sürdürülebilir beslenme için alternatif bir kaynak: yenilebilir böcekler. Gıda, 45(5), 1009-1018.Özet
Dünya genelinde nüfusun artması beslenme sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Yaklaşık olarak her 9
kişiden 1’i açlık çekmektedir. Yenilebilir böcekler yüksek biyokütle ve çeşitliliğe sahiptir. Yüksek kalitede
protein, doymamış yağlar, vitaminler, mineraller ve biyoaktif maddeler açısından zengindir. Yetiştirilmeleri
için diğer hayvansal kaynaklara göre daha az yem, su ve alan gerekmektedir. İnsan ve hayvanların oluşturduğu
biyolojik atıklar da böcek yetiştirmek için kullanılabilmektedir. Böceklerden elde edilen biyoaktif maddeler
sağlığın geliştirilmesi ve hastalıkların önlenmesinde kullanılabilmektedir. Bu nedenle birçok firma tarafından
böcek ürünleri üretilmekte ve 55 milyon dolarlık bir pazar bulunmaktadır. Yenilebilir böcekler faydaları
yanında mikrobiyolojik, parazitolojik ve alerjik riskler de taşımaktadır. Bu nedenle üretimleri sırasında belli
kurallara dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu standartların belirlenmesi için bilimsel ç