dc.contributor.author | Yılmaz, Gül | |
dc.contributor.author | Akman, Sinem | |
dc.date.accessioned | 2023-05-12T11:35:34Z | |
dc.date.available | 2023-05-12T11:35:34Z | |
dc.date.issued | 2018 | en_US |
dc.identifier.citation | YILMAZ G, AKMAN S (2018). Sürdürülebilir Gastronomi Çerçevesinde Edremit Körfezi Yöresel Mutfakları. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6(4), 852 - 872. 10.21325/jotags.2018.337 | en_US |
dc.identifier.issn | 2147-8775 | |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.21325/jotags.2018.337 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12294/3849 | |
dc.description.abstract | Yeme-içme davranışları bütün kültürlerde evrensel bir nitelik taşımaktadır. Bu kültürlerin
parçası olarak insanlar kimliklerinin yanı sıra kültürlerinin belirli özelliklerini
yansıtmaktadırlar. Bir ülkede, bir toplulukta, bir yörede mutfak ve yemek kültürü hakkında
bilgi sahibi olabilmek ve yemek kültürünü keşfetmek için topluların tarihlerine, yeme
alışkanlıkları, yiyeceği hazırlama ve pişirme yöntemleri, inançlarına, toprağı ekip biçme
şekillerine bakmak gerekir. Geleneksel yeme içme alışkanlığı toplumların kimliklerini
oluşturmaktadır. Hemen hemen her toplumun yemek kültüründe kendine has özellikler
bulunmaktadır. Marmara Bölgesi Edremit Körfezi de ülkemizin hem Ege Denizi ve
çevresinin hem de Marmara Bölgesinin izlerini taşımaktadır. Ayrıca savaşlar ve
mübadeleler nedeniyle göçmenlerin yerleşim yeri olma özelliğindedir. Çalışmada
sürdürülebilir gastronomi çerçevesinde Edremit Körfezinde yapılan yöresel yemekler ve
pişirme tekniklerine değinilmektedir. Çalışmada, Edremit Körfezi yöresel mutfağı literatür
taraması yapılarak araştırılmıştır. Ayrıca yarı yapılandırılmış görüşme tekniği uygulanarak
yörede yaşayan kişilerle mülakat tekniği ile betimsel analiz yapılmıştır. Sonuç olarak
unutulmaya yüz tutmuş olan yöre yemeklerin kayıt altına alınması sağlanmış ve gelecek
nesillere aktarılmasına çaba gösterilmiştir. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | İrfan YAZICIOĞLU | en_US |
dc.relation.ispartof | Journal of Tourism and Gastronomy Studies | en_US |
dc.identifier.doi | 10.21325/jotags.2018.337 | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Sürdürülebilirlik | en_US |
dc.subject | Gastronomi | en_US |
dc.subject | Yöresel Mutfaklar | en_US |
dc.title | Sürdürülebilir Gastronomi Çerçevesinde Edremit Körfezi Yöresel Mutfakları | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.department | Meslek Yüksekokulu, Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı | en_US |
dc.identifier.volume | 6 | en_US |
dc.identifier.issue | 4 | en_US |
dc.identifier.startpage | 852 | en_US |
dc.identifier.endpage | 872 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.institutionauthor | Yılmaz, Gül | |
dc.institutionauthor | Akman, Sinem | |