Başlık için Beslenme ve Diyetetik Bölümü / Department of Nutrition and Dietetic listeleme
Toplam kayıt 31, listelenen: 1-20
-
Antimicrobial activity potential of enterococcus spp. isolated from some traditional Turkish cheeses
(2016)Enterococci can produce enterocins which have antimicrobial activity against Gram-positive and also Gram-negative pathogenic, toxigenic and food-spoilage bacteria. The aim of this study was to determine the antimicrobial ... -
Antimicrobial effects of curcumin against L. monocytogenes, S. aureus, S. Typhimurium and E. coli O157:H7 pathogens in minced meat
(Elsevier, 2016)The aim of this study was to determine the antimicrobial efficacy of curcumin, one of the active components of the Curcuma longa (turmeric) plant, against food pathogens in a minced meat medium. Salmonella Typhimurium ATCC ... -
Antimicrobial effects of curcumin on minced meat contaminated with foodborne pathogens
(2015)Curcuminhas antimicrobial and anticancer, antioxidant, antiseptic properties and natural colorant, in addition to this there are many studies carry on due to its antimicrobial effect recently it has been used in food. In ... -
Correlation between metabolic syndrome disorder and circadian rhythm of physically disabled individuals
(The Association of Health Research and Strategy, 2018)Objectives. The aim of this study was to examine the correlationbetween sleep disorder and metabolic syndrome disorder in physically disablepeaple. Methods. Thestudy was conducted among physically disabled persons who were ... -
Determination of starter culture properties of lactic acid bacteria isolated from cheese
(2014)In this study, starter properties of 83 lactic acid bacteria (LAB) strains which were isolated from 13 cheese samples that were produced from raw milk and were characterized by using phenotypic, API and FTIR spectroscopy ... -
Diyet Posasının Hastalıklar İle Olan İlişkisi
(İstanbul Arel Üniversitesi, 2017)Diyet posası, bitkisel yiyeceklerin yapısında bulunan suda çözünebilen ve çözünemeyen şeklinde sınıflandırılan, insan sindirim enzimleri tarafından sindirilemeyen veya kısmen sindirilen besin bileşikleridir. Başlıca diyet ... -
Does weight loss affect the parameters that are metabolically related to cardiovascular diseases?
(SAUDI MED J, 2019)Objectives: To assess the differences in the parameters that are metabolically related to cardiovascular diseases after weight loss in obese people with coronary artery diseases (CADs). Methods: This study was conducted ... -
Effect of rapid chilling and pelvic suspension on meat quality of longissimus dorsi muscle of lamb
(Kafkas Üniversitesi, 2014)The objective of this study was to examine the effect of rapid (RC) and conventional (CC) chilling with achilles (AS) and pelvic (PS) suspension on the meat quality of M. Longissimus dorsi. Twenty lamb carcasses were ... -
Geleneksel bir gıda olarak ilkme yoğurdunun mikrobiyolojik ve kimyasal özellikleri
(Çukurova Üniversitesi, 2014)İlkme yoğurdu Denizli’nin Acıpayam ilçesinde eskiden beri yapılan, günümüzde kolay fabrikasyon üretimi tercihleri nedeniyle unutulmaya yüz tutan geleneksel bir üründür. İlkme yoğurdu küpeç denilen toprak kaba süt, yoğurt ... -
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
(İstanbul Arel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu, 2018)Sağlık Çalışanlarının kaliteye ilişkin algılarının ve bu algıyı etkileyen etmenlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma nitel tasarımda gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini Ankara ilinde kalite belgesi alan ... -
İleri glikasyon son ürünleri ve böbrek hastalıkları
(Gümüşhane Üniversitesi, 2018)İleri glikasyon son ürünleri (AGE) karbonhidratların karbonil grubu ve aminoasitlerin serbest amino gruplarının bir araya gelmesi ile maillard reaksiyonu sonucunda oluşan ürünlerdir. AGE oluşumu oldukça karmaşık bir süreçtir ... -
İstanbul'da satışa sunulan bazı ekmek çeşitlerinin mikrobiyolojik ve kimyasal özellikleri
(Trakya Üniversitesi, 2016)… -
İstanbul’da satışa sunulan piliç etlerinde termotolerant campylobacter spp. prevalansı ve antibiyotik dirençliliği
(İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi, 2017)Campylobacter spp.’nin dünya çapında insanlarda görülen bakteriyel diyarenin en yaygın sebeplerinden biri olduğu ifade edilmektedir. Sporadik kampilobakteriozun en önemli kaynağının, çiğ ya da yeterli ısıl işlem görmemiş ... -
Jüvenil idiyopatik artritli hastalarda B12 vitamini, homosistein ve oksidatif stres ilişkisi
(Yerkure Tanitim ve Yayincilik Hizmetleri A.S., 2016)Juvenile idiopathic arthritis (JIA), which is one of the rheumatic diseases, is a systemic inflammatory disease characterized by chronic and erosive synovitis that involves peripheral joints. In patients who had been ... -
Kardiyovasküler hastalık tanısı olan hastalarda sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının değerlendirilmesi
(Yaşam İçin Beslenme ve Spor Derneği, 2017)… -
Microbiological quality of fresh vegetables and fruits collected from supermarkets in Istanbul, Turkey
(Science Publishing Group, 2015)Two hundred sixty one samples, collected from supermarkets in Istanbul, Turkey. All samples were analysed for aerobic mesophilic bacterial counts (AMC), aerobic psychrotrophic bacterial counts (APC), enumeration of yeasts ... -
Minci (Minzi) peynirinin özelliklerinin belirlenmesi
(2012)Minci (Minzi), Karadeniz bölgesinde geleneksel yöntemlerle üretilen bir peynir çeşidimizdir. Bu çalışmada Trabzon ve Rize’de piyasada satılan Minci peynirlerinin (21 adet) mikrobiyolojik, kimyasal ve duyusal analizleri ...