Üçüncü yaş turistlerinin otellere bağlı restoranlarında yiyecek ve içecekler ile ilgili karşılaştıkları sorunlar
Künye
Albayrak, A. (2014). Üçüncü yaş turistlerinin otel restoranlarında yiyecek ve içecekler ile ilgili karşılaştıkları sorunlar. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 17.31, 345-368.Özet
Problem Durumu: Tüm dünyada 50 yaş üzerindeki bireylerin sayısı gittikçe artmaktadır ve bu grup turizm endüstrisinde üçüncü yaş turisti olarak isimlendirilmektedir. Söz konusu grup yaşam sürelerinin uzaması, boş zamanlarının ve gelirlerinin artması, emeklilik ve yarı emeklilik gibi nedenlerden dolayı daha fazla seyahat edebilmektedir. Dolayısıyla üçüncü yaş turistleri turizm endüstrisi için önemli bir pazar bölümü haline gelmiştir. Bu grubun seyahatleri sırasında en fazla önem verdikleri durum ise sağlıklarına uygun yiyecek ve içeceklere ulaşmaktır. Çünkü ilerleyen yaşlarda bu kişiler, yaşa bağlı olarak artan ya da ortaya çıkan çeşitli hastalıklarla karşılaşmaktadırlar ve seyahatleri süresince bu hastalıkları olumsuz yönde etkilemeyecek yiyecek ve içeceklere ulaşmak istemektedirler. Araştırmanın Amacı: Bu çalışma üçüncü yaş turistlerinin özelliklerini, otellere bağlı restoranlarında yiyecek ve içeceklerle ilgili sorunlarla karşılaşma durumlarını ve karşılaştıkları sorunların neler olduğunu ortaya koymak ve elde edilen veriler ışığında restoranlardan sorumlu olan yöneticilere önerilerde bulunmak amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Üçüncü yaş turistlerinin otellere bağlı restoranlarda yiyecek ve içeceklerle ilgili karşılaştıkları sorunlara ilişkin yazın taraması yapıldıktan sonra bu sorunların neler olduğunun belirlenebilmesi için anket yöntemi kullanılmıştır. Çalışma Nisan-Mayıs 2013 tarihleri arasında yürütülmüş ve çalışmaya 241 turist alınmıştır. Verilerin analizi için frekans ve yüzde tabloları ile t testinden yararlanılmıştır ve veriler SPSS 15.0 programı ile analiz edilmiştir. Araştırma Tartışma ve Sonuçları: Çalışma sonucunda üçüncü yaş turistlerinin otel restoranlarında en fazla yemeklerin fazla yağlı ve kalorili olması, enerji değerlerinin yazılmamış olması, menüde diyabetik ürünlerin yer almaması, yiyeceklerin içinde bulunan besin ögelerinin yazılmaması, yemeklerin fazla tuzlu olması, ızgara yapılarak pişirilmiş yemeklerin her öğünde olmaması, haftada en az iki kez balığın bulunmaması, yağı alınmış ya da yarı yağlı ürünlerin bulunmaması, tatlandırıcı ile hazırlanmış tatlıların bulunmaması, haşlanarak pişirilen yemeklerin her öğünde olmaması sorunları ile karşılaştıkları bulunmuştur.